BrugOpen.nl – binnen een week van idee naar realisatie

Een week geleden kreeg ik inspiratie voor een leuk dataproject. Ik kwam er achter dat de Nederlandse Databank Wegverkeersgegevens (NDW) een bestand publiceert met daarin de actuele open/dicht status van een aantal bruggen in Noord- en Zuid-Holland.

Meteen had ik het idee om hiervan een historische database aan te leggen om op basis daarvan statistieken te berekenen. Hoe vaak zijn bruggen open? Hoe lang zijn ze dan open? Zijn ze in de spits nu echt zo vaak open? Etc etc.

Het periodiek importeren van de actuele statussen en deze in een database opslaan was zo geregeld. Een redelijk verbeus bestand terwijl er eigenlijk maar weinig informatie in zit; de bruggen die op dit moment open zijn, sinds wannneer ze open zijn (en mogelijk tot wanneer) en de GPS-coördinaten. Geen naam of plaats van de brug. Jammer. Nu bleken er zelfs na een tijdje niet zo heel veel verschillende bruggen in het bestand te hebben gezeten dus het werd een kwestie van eenmalig opzoeken welke bruggen het precies waren. Leuk klusje ook nog. Zo leer je iets van bruggen in plaatsjes waar je nog nooit van had gehoord.

Vervolgens bleek ook dat de actuele status niet zo actueel was als ik dacht. Het bleek een statisch bestandje dat elke 5 minuten werd geactualiseerd. En hoewel dat in principe vaak genoeg zou kunnen zijn, bleek de inhoud niet te gaan over de afgelopen 5 minuten maar een momentopname op het tijdstip van genereren. En aangezien een brug binnen die 5 minuten open en dicht zou kunnen zijn gegaan kan het gebeuren dat dat onopgemerkt bleef in de omliggende momentopnamen.

Dat laatste mag de pret niet drukken. De data wordt geïmporteerd en een eerste versie van de website is klaar: brugopen.nl. Daar staat in ieder geval al een overzicht van de bruggen die op dit moment open zijn en vervolgens een lijstje met alle bruggen die ooit in het bestand hebben gezeten met daarbij vermeld wanneer (en hoe lang) de brug voor het laatst open was.

Een volgende stap was het automatisch publiceren van status­wijzigingen (brug open, brug dicht) via Twitter. Dat bleek ook niet eens zo heel moeilijk, er is veel documentatie en voorbeeldcode beschikbaar om dit binnen korte tijd voor elkaar te krijgen.

Al met al dus binnen een week van idee naar realisatie.

Volg @OpenBrug op Twitter of check brugopen.nl.